Viktig kunskap?

3 december 2020

Vintermörkret slår sina lovar runt oss. Dags igen för litet lättsam underhållning på temat ”sådant som man inte ovillkorligen måste känna till”;
Svensk Damtidning grundades namnet till trots av en dansk. Han hette Hans Petersen och året var 1889.
Apropå Danmark så bygger den svenska succéserien Jönssonligan ursprungligen på den danska serien Olsenbanden.
Att Martin Luther i sitt arbetsrum tyckte sig se djävulen på väggen och kastade sitt bläckhorn mot den onde, kan ha berott på att han led av OCD (obsessivt-kompulsivt syndrom eller i vardagligt tal tvångstankar).
Brittiske filmstjärnan och ukelele-artisten George ”Flygmalajen” Formby kunde sin musikalitet till trots inte byta mellan tonarter, så därför försåg man honom med ett antal ukuleler i olika stämningar.
Albanske diktatorn Enver Hoxhas hustru hette Nexhmije.
Rockstjärnan David Bowie hade kraftigt förstorad pupill på ett av sina ögon, som resultat av ett bråk om en flicka med barndomskompisen George Underwood. De förblev dock vänner även i vuxen ålder.
Råkar du komma över en bok med titeln ”Jag åt upp den sista kannibalen”, ska du nog inte lita på allt som står i den.
Dator heter dian nao på kinesiska, vilket översatt betyder elektrisk hjärna. Telefon heter dian hua, det vill säga elektriskt tal och tv heter dian shi, elektrisk syn.
Den som hävdar att fotnot heter fotnötter och inte fotnoter i pluralis, är nog själv ett riktigt nöt.
Förebilden till Antero ”Antti” Rokka i den finska boken Okänd soldat var, enligt författaren Väinö Linna, lantbrukaren Viljam Pylkäs från Sakkola kommun i det område vilket 1944 avträddes till Sovjetunionen.
Ni talar bra latin är ett så kallat palindrom och låter likadant oavsett om man läser det fram- eller baklänges. Byter man i meningen ut latin mot exempelvis danska eller mongoliska, fungerar det dock inte ens i den bästa av världar.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet