Varför borstar inte katter tänderna?

15 juni 2022

Nordens största morgontidning, finskspråkiga Helsingin Sanomat, har återkommande en sorts ”vetenskaplig frågespalt” för barn. Frågorna är ibland smått geniala, ibland kanske en smula märkliga. Men allt som oftast är det riktigt trevlig läsning som får en att tänka till.

Nyligen behandlades frågan om varför katter ej skurar gaddarna om kvällen, så som vi människor ju har för vana att göra.

Det är en sjuåring som undrar och jag gillar att tidningen tar det så pass på allvar, att frågan passas vidare till en expertläkare på smådjurens sjukdomar.

Fritt översatt ur bladet här början av svaret:

”Katternas förmåga räcker inte till för att på egen hand borsta tänderna. Problemet består i att de inte klarar av att hålla fast en tandborste i sina tassar. Katter kan inte på människans vis använda tumme och pekfinger. De förstår heller inte vikten av att borsta sina tänder.
På ett allmänt plan är renlighet viktigt även för katter. En frisk katt bemödar sig om att hålla sig ren genom att flera gånger om dagen tvätta sin päls med hjälp av sin grova tunga. Det finns dock anledning att borsta en katts tänder dagligen. Ansvaret för detta vilar på sällskapsdjurets ägare.”

Jag uppskattar som sagt finländarnas sätt att ta barn på allvar. En del frågor är av utpräglat existentiell natur – det vill säga så pass viktiga och angelägna att de av någon anledning nästan förpassats helt bort från vår, de ”vuxnas” värld…

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet