Två flugor i en smäll

25 november 2023

“Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts ner över kontinenten”, konstaterade Winston Churchill i sitt berömda tal 1946 i Fulton, Missouri, USA. Snabbt blev The Iron Curtain ett begrepp.

Till det mest makabra hörde hur ett land och folk delades med hjälp av taggtråd – jag syftar såklart på Tyskland där järnridån benämndes Der eiserne Vorhang.

Det finns en ny järnridå, om alls ej lika förfärlig som den under kalla kriget; Ett litet ”mentalt DDR” dock, som inte minst många av oss äldre har svårt att komma ut ur.

På Nyhemsskolan i Nässjö 1963 var det tunnsått med datorer. På Journalisthögskolan i Stockholm 1977 skrev vi på maskin och suddade med Tipp-Ex. Från tiden på Sveriges Radio 1979-80 minns jag att en av cheferna hade en konstig mackapär med skärm.

Hade datorer funnits med redan på lågstadiet hade jag garanterat blivit supernörd och kanske datakonsult, som min kusin Håkan i Jönköping. När jag nyligen bytte bank blev jag varse, att det helt enkelt var tvunget att lära sig använda bl a så kallat mobil-ID.

Nu erbjuder ju tack och lov bankerna generellt support och det går att boka tid för personlig hjälp. Min erfarenhet hittills är, att rådgivarna är mycket förstående och hjälpsamma. Inte minst om man genast uppger att man är rikssvensk och därför ibland råkar använda fel kasus eller hitta på ”finska” ord som inte existerar…

– Vi hade inga datorer i Sverige när jag växte upp, tillägger jag med vädjande ögon och gissar att detsamma gäller Finland.

Kommande vecka ska jag på tredje konsultationen, om att betala via mobilen. Kunde nog be om hjälp på svenska, men kör vi på finska blir det ju liksom att slå två flugor i en smäll.

Litet så där lagom nonchalant tänker jag upplysa rådgivaren om att min ”äppi” (”app”) redan är nedladdad (”sovellus” eller ”applikation” låter alls inte lika häftigt).

Mycket kan sägas om att bo i Finland, men här tillåts lyckligtvis sällan hjärnan ligga i träda!

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet