Små glädjeämnen

9 april 2020

Små glädjeämnen

Sommaren 1989 tillbringade jag en månad på MADI, ett statligt tekniskt universitet i Moskva. Vi var ett gäng utlänningar från olika håll i världen, som kommit till huvudstaden för att förkovra oss i ryska.
Undervisningen höll mycket hög klass, men med det lekamliga var det värre. Hotellmaten var dålig och jag minns hur jag ibland efter lektionerna tog tunnelbanan till olika parker, där man med litet tur kunde hitta personer som sålde sjasjlyk, grillspett.
Efter några veckor var det rena lyckan, att hitta något café på stan för att få i sig en mugg te, en ostmacka samt ett par kokta ägg.
Så kom jag hem, och att träda in i den lilla Konsumbutiken i den förort till Stockholm, där jag då bodde, var som att en stund få vistas i paradiset…
Nu lever vi i exceptionella tider. Själv försöker jag begränsa matinköpen till en gång per dag och är extremt noga med att hålla avstånden.
Timmarna segar sig fram och jag orkar jag inte konstant följa nyhetsfloden. Det blir ett tidningssvep på morgonen, ibland en lunchkoll och sedan svensk samt finländsk tv om aftonen.
Små saker blir plötsligt stora. När detta skrivs läser jag, att varmt väder är på väg över Finland. Tänk att en stilla solstänkt promenad i Tölö, förbi parkerna med lekande barn, kan vara så mycket värd.
Efter lunch ska jag via datorn ta en lektion i grekiska med min lärare Marina i Aten, där nästan allt är nedstängt. Och denna dags afton blir det ett litet ”vinparty” med Suzanne och Ole, mina vänner i jylländska Vejle.
Vi hade redan planerat att de skulle komma till Finland i sommar, nu lär vi känna varandra tidigare än så, om än genom varsin datorskärm.
Flera vänner som jag mailar med vittnar om, att de egentligen har mycket som borde göras i hemmet, men att geisten nu saknas.
Det är, tycker jag, naturligt. Mina egna, ogenomgångna pappershögar får ligga kvar ett tag till.
Men trogna vänner vill jag inte släppa.
Inte här.
Inte nu.
Och hoppeligen heller aldrig någonsin i framtiden.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet