Särbegåvningar

12 augusti 2023

På internet ligger många videor med polyglotter. Ordet kommer – som en del av er ärade läsare säkert vet – från grekiskan och betecknar en person som talar flera språk.

Jag har stött på en del polyglotter under min levnad. En av dem, en arbetskamrat i Stockholm, behärskade ryska som en infödd. Detta var under sovjettiden, förstod jag rätt hade han dock aldrig varit där och hade kanske heller inte något överdrivet intresse för rysk kultur, etc.

När jag i dryga 20-årsåldern började med ryska vid Stockholms universitet handlade det mycket om att försöka förstå en främmande kultur och när vi fick börja läsa Tjechov på orginalspråket var lyckan fullständig.

Häromdagen stötte jag i stadsdelen Kampen här i Helsingfors på en ung ryska som med andan i halsen frågade efter busstationen.

– Min buss till Petersburg går om fem minuter!

Självklart hjälpte jag henne. Men sedan 24 februari 2022 har min hjärna på något sätt stängt av allt som har med det ryska att göra. Samtidigt håller jag på ett förnuftsmässigt plan med Anna-Lena Laurén, när hon för några månader sedan skrev att det är ett slag i luften att protestera mot kriget genom att inte läsa Dostojevskij.

Åter till polyglotterna. Det finns, lär jag mig på nätet, något som kallas “hyperpolyglott” eller “äkta polyglott”. Definitionen är personer som efter puberteten lärt sig sex eller fler språk på hög nivå.

Det finns många roande videor, där personer lekande lätt växlar mellan ett stort antal språk. Roande måhända – men samtidigt för mig obegripligt. Skulle jag ha siktat på något sådant vore ju finska förkastligt och kanske nederländska passande…

Särbegåvning är märkligt, tänker jag. När Paul McCartney är ensam hemma, plockar han då fram gitarren och spelar Yesterday?

Tror knappast det.

Jag tänker inte börja med nederländska och får även framgent försöka klara mig utan spanska.

Den gnutta levnadsvisdom som eventuellt har samlats så här i tredje åldern kan sammanfattas:

– Gör bara sådant du själv tycker är kul och låt omgivningen syssla med sitt!

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet