Modell Cajander

26 mars 2022

Efter snart 26 år i Finland får jag numera sällan frågan ”När tänker du flytta hem?”.
Mitt standardsvar:
– Jag bodde närmare 40 år i Sverige och är ganska väl bekant med landet. Här i Finland däremot lär jag mig något nytt nästan varje dag.
Som nyligen, när jag läste en intervju i Helsingin Sanomat med försvarsmaktens kommendör general Timo Kivinen. I artikeln sägs att ”Suomi on siis kaukana talvisodan malli Cajanderista, eli pelkästä kokardista lakissa” (”Finland är alltså långt ifrån vinterkrigets modell Cajander, med blott en kokard i mössan”).
En smula efterforskning ger vid handen, att det handlar om statsminister Aimo Kaarlo Cajander som genast vid vinterkrigets utbrott ersättes av Risto Heikki Ryti.
Begreppet alluderar på att Finlands försvar skulle ha försummats, så att en del av mannarna fick gå ut i strid civilklädda med blott ett märke i mössan.
I en bok, redigerad av Henrik Meinander, menar dock professor Ilkka Nummela att Finland i europeisk jämförelse satsade rejält på sitt försvar.
För en tid sedan i en boköversättning brottades jag så med ”Petroskoin Tiltu”. På internet hittade jag finskamerikanske sångaren och textförfattaren Hiski Salomaas ”Iitin Tiltu”, och tror mig förstå att Tiltu från Itis utövade ett mycket gammalt yrke.
Salomaa var för övrigt redan bekant, i så måtto att gruppen Gunder Hägg 1971 spelat in en av hans låtar under titeln ”Kan sparsamhet rädda proletariatet?”.
– Askon kolmirivinen, fastslår en finsk väninna när jag nynnar den i telefon och jag får det till att handla om Asko och hans treradiga dragspel.
Upplysningen att radion i Petroskoj, Leningrad och Moskva hade propagandasändningar med finska hallåor skänker så slutligen ett förklaringens ljus över sammanhanget.
Roligt att nästan var dag snubbla över nya företeelser, även om varken Cajander eller ”Tiltu” lär bli någon kassako.
Å andra sidan lär ju kunskap ej vara betungande.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet