Mannen från Amerika

10 juni 2023

Det kom en man i en flygmaskin.

Han landade på Vanda flygplats i Helsingfors och tog taxi in till staden för att checka in i lyxsviten på ett av stadens bättre hotell.

Magnus var yngst i min förstaklass från Nässjö 1963. Hela 16 dagar yngre än jag. Som fallet är med många framstående entreprenörer började han tidigt göra affärer.

– Jag köpte serietidningar och hyrde ut dem till kompisar för 50 öre i veckan. När jag var femton började mina föräldrar att låna av mig för att få hushållet att gå runt.

Efter gymnasiet flyttade Magnus till USA. Började som taxichaufför, för att stegvis göra karriär i fastighetsbranschen. Han köper och renoverar fastigheter för att sedan sälja vidare eller hyra ut.

Vi går till Kapellet och äter laxsoppa. Magnus förklarar att han står för alla mina utgifter de två dygn vi har tillsammans.

– Ingen diskussion! bemöter han mina invändningar.

Fika på Ekberg och middag på karelska Konstan Möljä. Nästa morgon buss till Borgå.

– Jättefin stad, konstaterar min gäst när vi promenerar utmed kullerstenarna upp till domkyrkan, där tsar Alexander den förste 29 mars 1809 avgav sin regentförsäkran.

Så stöter vi på en ryska och en ukrainska som delar ut religiös litteratur. Magnus försöker konversera dem på engelska, men det slutar med att jag tolkar.

– Problemy? Det har alla men vi tror på bibeln, förklarar de unga damerna.

Mera fika. Jag ventilerar min oro inför höjda räntor och bolagsvederlag. Fastighetsentreprenören på andra sidan cafébordet tar fram en miniräknare, förhör sig om alla siffror och sammanfattar:

– Du klarar dig.

Före sista middagen tar jag med mig gitarren till hotellsviten. I ett mail inför ankomsten har Magnus antytt att han gärna vill ha litet “Live Music”, så det blir en halvtimme Taube och Paul Simon samt Johnny Cash och Édith Piaf.

Följande dag åker besökaren flygmaskin hem till Amerika. Barndomsvännen – djupt förankrad i finländska myllan – tänker att det är något speciellt med vänskap som varat i 60 år.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet