Julafton

24 december 2022

Slumpen har gett mig tillfälle att kåsera på självaste julafton.
En fantastisk gåva, tänker jag, att få dela med sig av sina tankar till tusen och åter tusen fiffiga läsare.
Borde jag kanske meddela att dagens datum är den 24 december? Eller att en tjock farbror med vitt skägg och röd luva är ute och åker släde i afton, med en säck full av klappar och hoppas nu han inte tittat för djupt i glöggflaskan…
En ytterligare variant vore kanske att skriva om lyckliga familjer och tindrande barnaögon och Jussi Björling som sjunger “O helga natt”.
Det finns ett aber; Barn som ser föräldrarna – oftast nog pappan – börja sluddra redan på julaftonens eftermiddag. Där fridens afton slutar i ofrid och rädslan råder, med själsliga sår som i värsta fall varar genom hela vuxenlivet.
Grym är också den ofrivilliga ensamheten. Engelskan gör en skillnad mellan “Loneliness” och “Solitude”, där det förstnämnda är något oönskat.
Flyttar man till ett annat land i mogen ålder, så följer inte nödvändigtvis hela släkten efter. Någon, eller kanske ett par, av de första jularna i Finland kände jag “Loneliness”, men tackade vänligt nej när någon finländsk familj på förhand bjöd in.
I god tid före dagens högtid bröt min bäste reskompis i Småland – som jag skulle ha firat helgerna med i Grekland – armen. Jag köpte så biljetter till Sverige och lilla släkten, bara för att senare avboka.
Det är säkert inte någon tröst för en läsare som upplever helgerna som jobbiga och ensamma, men i år känner jag faktiskt “Solitude”. Förvånansvärt många av mina vänner tillbringar, upptäcker jag, också julafton i eget sällskap.
Ungdomskompisen Matz i Göteborg har fem vuxna barn samt sju barnbarn.
– På julafton vill jag var hemma med min katt och en god bok, förklarar han på telefon.
Så lätt ska han självfallet inte komma undan. Jag tänker ringa från stamfiket och som vanligt, i minst en timme, ventilera allt mellan himmel och jord.
God jul, kära läsare, och DU ÄR INTE ENSAM!

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet