Japanen som försvann

12 december 2018

Söndagen den 14 juli 1912 råder tryckande hetta i Stockholm, som fått äran att arrangera Olympiska spelen. När startskottet går för maratonloppet ger sig 68 löpare ut på den klassiska sträckan.
Värmen är så påfrestande att en deltagare, portugisen Francisco Lazaro, kollapsar och dagen efter avlider. Runt hälften avbryter och kommer alltså inte i mål.

Shiso Kanakuri, från Japan, hör till dem som ser sig tvingade att ge upp. Det sker i Sollentuna och japanen har flax. Han bjuds in på saft och bullar i familjen Petrés villaträdgård.
Allt hade kunnat sluta med denna improviserade bullfest, om inte Shiso Kanakuri därefter gjort ett litet misstag. Han glömde helt enkelt meddela arrangörerna att han brutit loppet.
Så föddes myten om ”Japanen som försvann”.

Fascinerande nog verkar historien vara långt mer spridd i Sverige än i Soluppgångens land. När jag mailar min vän Marutei Tsurunen – finländare som bott i landet sedan 1967 och vilken som första västerlänning invaldes i Japans parlament – blir svaret att han inte hört talas om fenomenet ifråga.

Ett team från den japanska motsvarigheten till Yle gästade för en tid sedan Stockholm för att spela in en serie om Japans förhållande till OS, fram till år 1964 då spelen hölls i Tokyo.
– Trots att Kanakuri faktiskt är den första japanska deltagaren i de Olympiska spelen är han ganska okänd i Japan. Vi tyckte att det var ganska spännande att det fanns en person som var nästan okänd i Japan, men som folk vet vem han var i ett annat land, förklarade regissören Tsuyoshi Inoue i en intervju med Sveriges Television.

Shiso Kanakuri blir en av huvudkaraktärerna i serien, som ska visas 2019 i Japan. Faktum är att han återkom till Sverige 1967 och då tog tillfället i akt att korsa mållinjen på Stockholms stadion.
Tiden; 54 år, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20, 3 sekunder.

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet