Gitarr-afton med Olle och Emmi

11 juli 2019

Åländsk-finska pensionärsparet Olle och Emmi kommer på besök till min lägenhet i Helsingforsstadsdelen Kampen en lördagsafton och när vi njutit vårt vin blir det, som alltid, en musikstund.
Olle är en duktig pianist, men pianon är ju en smula bökiga att transportera på spårvagn eller buss så det får även denna kväll bli gitarr.
Som traditionen bjuder avslutas den musikaliska samvaron med Emmis favorit ”Vem kan segla?”.

Kan man inte laga mat eller jaga bort varenda dammtuss, så är det ju trevligt att åtminstone kunna bjuda sina gäster på litet Live music.
Jag var nog runt tio år när jag i julklapp fick en stålsträngad nybörjargitarr. Vi var tre killar i klassen som sedan började gå på kurs i Nässjö Folkets hus.
Ett förutseende val av föräldrar gjorde, att mina två klasskompisar efter en tid kunde välja bort gitarren till förmån för tennis. Men jag körde på en gång i veckan, fram till och med nionde klass i grundskolan.

Gitarrspel – om man vill producera mer än några enkla ackord – ställer höga motoriska krav. Då är det naturligtvis en otrolig förmån att ha börjat i låg ålder.
Efter att första terminerna ha spelat ackord för legendariske musikläraren Olle (”Gul, gul, gul är vår undervattensbåt” och liknande) fick jag en lärare som hette Henrik, hade mustasch och var mycket allvarsam.
Nu skulle det spelas klassiskt och en del elever föll nog bort, men jag beundrade vår nye lärare och insöp andäktigt hans visdomsord.
– Kom ihåg en sak, högra handens fingrar ska ni behärska så fullständigt att ni aldrig behöver titta på dem under spelandet! inpräntade han.

Högerfingrarnas plats vid gitarrspel är ovan klanglådan, nära det som kallas stallet och vänsterfingrarnas domän går under namnet halsen.
Den här aftonen blir det mest gamla pålitliga nummer och då behöver inte heller vänsterfingrarna någon tillsynsman.
Ler i stället under aftonens avskedsnummer mot Emmi, fast förvissad om att såväl hon som jag och Olle kan ro utan vind…

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet