Foten på bollen

3 december 2022

Sitter på stamfiket i stadsdelen Kampen i Helsingfors och försöker slå i mig litet nygrekiska. Då hör jag heja-ramsor och ser människor som glatt viftar med flaggor. Jag gissar att det handlar om fotboll, ett för mig främmande ämne och jag har bara sett två matcher i mitt liv.
Första gången var i Lissabon, där en portugisisk jurist tog med mig till Benfica-stadion och jag med presskortet lyckades komma in i kommentatorsbåset, där jag blev en smula bekant med en kusin till legendaren Eusebio.
Andra gången var i Peking, då fotografen Kjell ville titta på “Zu Qiu”, det vill säga fotboll. En tv-reporter hörde när jag köpte biljetter och övertalade mig att säga något i kameran på kinesiska.
Kjell och jag såg inslaget på en krog i TV samma afton och jag glömmer aldrig hur det jublades vid borden bredvid oss och man kom fram för att skaka hand.
Det verkar så skoj att dela ett intresse med många andra människor. Att hurra och och vifta med supporterflaggor.
Själv kan jag känna eufori över exempelvis konsonantförändringar i nygrekiskan. Som när “taxídeva” (jag reste, flera gånger) förvandlas till “taxídepsa” (jag reste, en gång).
Jag ringer min ungdomsvän Alf i Jönköping, som är otroligt sportintresserad. Eftersom det inte är tennis på tv har han tid.
– Du, det är en massa glada människor som går förbi här, gissar de ska på fotboll. Tror du jag kunde försöka vinka till mig någon och vittna om min eufori exempelvis över skillnaden mellan grekiskans imperfekt och aoristus, som betecknar upprepad respektive momentan händelse i det förflutna?
Alf behöver ingen betänketid.
– Nja, jag vet inte om det är någon god idé…
Säkert har han rätt. Jag tar ändå tillfället i akt att meddela de ärade HBL-läsarna, att fotboll på nygrekiska heter
podósfairo. Gammalgrekiskans pus/podós betecknar en fot, och möter ju oss i .ordet ortoped.
Fotbollsspelare heter podosfairistís och mina vänner med halsdukarna och heja-ramsorna skulle grekerna i plural kalla för podosfairófiloi.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet