Danskarna och Sanna Marin

11 mars 2021

Jag måste läsa meddelandet i datorn ett par gånger för att kunna fatta att det är sant; ”Din bokning i Åbo är bekräftad”.
Ett par goda vänner, Susanne och Ole från Jylland, är riktiga globetrotters. Är de inte i Spanien så är de och klättrar i Peru eller bilar runt på Island med sin dotter Maria.
”Visst, ni har sett mycket. Men jag lovar er att Finland är mer exotiskt än något annat. Efter 25 år här är jag expert på landet”, mailar jag oblygt.
Och si – de nappar!
Först ska det bli några dygn i Helsingfors. Så har jag tänkt visa dem delar av sydöstra Finland, om situationen tillåter blir det kanske en båtfärd utmed Saima kanal från Villmanstrand till Viborg.
Men före det lägger jag in ett par dagar i Åbo. Det vore tjänstefel av en självutnämnd Finlandsguide att inte inkludera det som i århundraden var östra rikshalvans viktigaste stad och huvudstad de första åren som del av det ryska Storfurstendömet.
De få besökare som kommer hit brukar jag sommartid först
ta till Tölö torg för att dricka kaffe ur mugg. Så får de ett litet quiz om Finland, som jag rafsat ihop med tre svarsalternativ på varje fråga.
Det brukar alltid vara någon som kryssar för att Jari Sillanpää är Finlands president, landet har åtta miljoner invånare och att finländarna till påsken äter mumma (den förstnämnde är en känd sångare, landet har drygt fem miljoner invånare och man äter till påsk memma).
Jag tror mig dock veta, att mina danska vänner hört talas om statsministern Sanna Marin – som ju nu även porträtterats i Time Magazine.
När jag ska till att boka hotellet i Åbo för ett par nätter i juni märker jag, att webbtjänsten inte längre automatiskt kommer ihåg mina uppgifter. I upphetsningen råkar jag därtill ange fel kontokortsnummer.
Men det ordnar sig och när bekräftelsen kommer per mail känner jag nästan samma eufori som personalen i Nasas kontrollrum, efter att farkosten Perseverance framgångsrikt hissats ner på mars yta.
Finland – förbered för landning!

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet