Augeas stall

16 juli 2020

I den grekiska mytologin får Herakles, son till Zeus och Alkmena, i uppdrag att utföra tolv storverk. Det femte handlar om att rengöra kung Augeas stall.
Augeas ägde stora mängder boskap och ett väldigt stall, vilka han dock inte brydde sig om att hålla rent. Lägg till detta att djuren var odödliga, så förstår man att gödselhögarna måste ha varit enorma.
Mot att han skulle få en del av boskapen, lovade Herakles att städa rent och det på en enda dag. Augeas samtyckte, förmodligen därför att han ansåg uppgiften fullständigt omöjlig.
Vad gör Herakles? Förser sig med spade och hink?
Nej, han leder istället floderna Alpheus och Peneus rätt igenom stallet och spolar det, lätt som en plätt, rent.
Mitt hem i Helsingfors-stadsdelen Kampen behöver städas. En titt i kartboken ger dock vid handen, att det skulle vara komplicerat att försöka ta hjälp av inte helt närliggande Vandaforsen. Ett sådant förfarande skulle väl för övrigt också kunna bli till men för grannsämjan.
Lösningen finns på närmare håll; en butik säljer gaffelpärmar till specialpris och jag köper ett tjog.
Snart 24 års frilansande har genererat en enorm mängd papper och dokument. Det tar flera dagar att gå igenom pappershögarna och sortera in dem i pärmar allt utifrån om det är kvitton från reportage-resor, kreditkortsfakturor, skattepapper, garantibevis, tidningsurklipp etcetera.
Men det går och metoden att sortera systematiskt visar sig vara till stor hjälp. Nu återstår att även gå igenom garderob, kök, badrum med mera.
Krönikören Susanna Birgersson skriver i Expressen om TV-serien ”Tidying Up with Marie Kondo”, där en japanska hjälper amerikaner att få ordning på sina hem och prylar:
”Det formligen lyser om deltagarna när de berättar om den genomgripande förändring de har gjort i sina hem och faktiskt också i sina liv”.
Detta skulle även jag önska mig i dessa svåra tider – en ny och bättre vardag.

Sören Viktorsson

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet