Edens lustgård i barndomens Småland

1 maj 2019

Det var ont om intellektuell stimulans i Nässjö på 60-talet, långt före internet och man var ännu för liten för att ges tillträde till bibliotekets vuxenavdelning.
Min mormor hade en bibel – men vet inte om hon läste den, i min släkt finns väldigt litet av religiös tradition.

Minns dock hur jag låg på hennes sängöverkast och fascinerat slukade inledning av Första Mosebok eller Genesis som den ju också kallas.
Det gick, som många läsare säkert minns, snett redan i tredje kapitlet, enligt vilket Adam och Eva olovandes smaskade äpplen från ”kunskapens träd på gott och ont”.
Flera tusen år har förflutit sedan Pentateuken, som de fem Moseböckerna också kallas, författades. Sedan dess har ett flertal politiska och religiösa rörelser lovat oss ett nytt paradis – ofta med förskräckande slutresultat.

Den kände psykiatrikern Johan Cullberg talar om ”konstruktiv regression i jagets tjänst”. Hans bok ”Dynamisk psykiatri” pryds på omslaget av en målning av 1600-talskonstnären Breughel föreställandes paradiset före syndafallet.
Vi har, menar Cullberg, ett behov av att regrediera och återanknyta till djupare och tidiga själslager. Droger är ett ofta använt medel, men han pekar på faran med missbruk och talar i sammanhanget om ”destruktiv regression”.

Min mormor är sedan länge borta och barndomsstaden är sig faktiskt inte lik. Funderar kring om det är något slags behov av ”regression” som gör att jag nu snart åter försöker samla klasskamraterna från 60-talet.

Men, som jag vill minnas att den utmärkta finska författaren Eeva Kilpi skriver i någon av sina böcker, barndomslandskapet är en gång för alla stängt.
Närmare Edens lustgård kommer jag inte än till Hotell Högland, ett stenkast från Nässjö järnvägsstation.
Och att, om blott för några timmar, få vara med mina kamrater sedan drygt 50 år tillbaka är helt tillräckligt.
Får man sedan följande morgon äta prickig smålandskorv och doppa näsan i Smålands Dagblad – då är väl tillvaron ändå nästan paradisisk.

Kåseriet är tidigare publicerat i Hufvudstadsbladet